Челси изненадващо се измъчи срещу третодивизионния Плимут, но все пак се класира за 1/8-финалите на ФА Къп след победа с 2:1 на "Стамфорд Бридж".

Сблъсъкът продължи 120 минути, след като гостите изненадващо поведоха в 8-ата минута чрез Маколи Гилеспи. После Сезар Аспиликуета изравни с пета, но до края на редовните минути до нов гол не се стигна.

В 107-ата минута Маркос Алонсо все пак донесе успеха на лондончани, но сблъсъкът можеше да отиде и към дузпи, ако в 118-ата минута Кепа Арисабалага не беше спасил удар от бялата точка на Райън Харди.

За цялата среща Челси уцели 3 греди, отправи общо 41 удара, а вратарят на "Зелената Армия" – Майкъл Купър, направи мача на живота си и буквално отчая футболистите на европейския клубен шампион.


Челси очаквано започна мача по-активно и в началните минути Сезар Аспиликуета, Жоржиньо и Хаким Зиеш се разминаха с гола. В 8-ата минута Плимут изненадващо поведе. При центриране от фаул, Маколи Гилеспи засече с глава към долния десен ъгъл и матира Кепа Арисабалага за 1:0!

"Сините" веднага се хвърлиха в атака, но уцелиха три греди. Първо Матео Ковачич нацели напречния стълб, само 120 секунди след попадението за гостите. След половин час игра това стори и Калъм Хъдсън-Одой, а в 34-ата минута вратарят Майкъл Купър лиши Сезар Аспиликуета от гол със страхотно спасяване.

В 38-ата минута Ковачич разтресе и лявата греда, но в 41-ата вече нямаше какво да помогне на Плимут. Тогава Аспилиуета завърши прекрасна атака с възхитителен гол с пета след подаване на Мейсън Маунт – 1:1!

След почивката Челси продължи да доминира, но Жоржиньо и Ромелу Лукаку пропуснаха да направят пълен обрат. В 58-ата минута попадение на Аспиликуета беше отменено за засада, а в 71-ата минута той беше изведен очи в очи с вратаря. Но Купър отново показа котешки рефлекс и отрази.

Четвърт час преди края и Маунт излезе сам срещу Купър, но той отново успя да спаси. До края на редовното време натискът на европейския клубен шампион продължи с пълна сила, но гол така и не падна и се стигна до продължения.

В тях лондончани продължиха да диктуват събитията на терена и резервата Тимо Вернер се "отличи" със задължителния си пропуск, след като не се възползва от добра позиция.

В 94-ата минута "Зелената армия" отново оцеля. Маунт получи огромно пространство в наказателното поле и реши да потърси славата за себе си. Но късметът му обърна гръб, след като ударът му премина покрай лявата греда.

Челси стигна до пълен обрат чак при 39-ия си изстрел. Това се случи в 107-ата минута, когато Кай Хаверц и Вернер комбинираха отлично, след което бившият ас на Байер Леверкузен намери Маркос Алонсо. И той с чудесно изпълнение постави Купър на колене за 2:1!

Драмата стана пълна в 118-ата минута, когато Маланг Сар направи дузпа и Плимут получи страхотен шанс да изравни. Зад топката застана Райън Харди, който стреля в долния десен ъгъл, но Кепа плонжира и изби. Това беше и последният напрегнат момент в напечения мач на "Стамфорд Бридж".

Челси – Плимут 2:1

Голмайстори: 0:1 Гилеспи (8), 1:1 Аспиликуета (41), 2:1 Алонсо (107)

Челси: Кепа, Аспиликуета, Кристенсен (46-Алонсо), Рюгидер, Сар, Маунт (97-Саул), Жоржиньо, Ковачич (82-Вернер), Зиеш, Лукаку, Хъдсън-Одой (64-Хаверц)

Плимут: Купър, Едуардс, Уилсън, Скар, Гилеспи, Грант (95-Лоу), Камара (94-Бруум), Хоутън, Мейър (77-Рандъл), Джефкът (58-Енис), Гарик (68-Харди) 

Снимка: БГНЕС